Archief

Archief

Geschiedenis OKEPoP
In 1996 kwam een groep jongeren binnen jongerenvereniging OKE met het idee om een popfestival op te zetten op Koninginnedag op het veldje direct naast De Grund. OKE juicht dit soort initiatieven van leden altijd toe en gaf haar toestemming om te beginnen met de voorbereidingen. Het vertrouwen werd niet geschaad, want OKE PoP 1997 was een succes. Er waren optredens van locale grootheden als Sustained en Rayn.

Het jaar daarop was het de beurt aan OKE PoP 1998 en de verrassende band The Mothaship, de bekende Houtense (en ex-OKE-dj) dj Remigius en de Nederlandstalige Ruud Vis Band.

In december van 1998 werd heel Houten verrast met het nieuws dat koningin Beatrix en haar gevolg Houten een bezoek zou brengen op Koninginnedag, zo ook de OKE PoP-organisatie. Wat nu? Kon OKE PoP nog wel doorgaan? Het antwoord was een grote JA! Met immense steun van de gemeente werden dat jaar veel activiteiten ondersteund en een jonge traditie als OKE PoP mocht daarbij niet achterblijven. Alles werd dan ook een stukje groter: het podium, de tijd (van half negen ’s ochtends tot negen uur ’s avonds) en natuurlijk ook de bands: U-Play, de Beuk Brothers en de bekende Beatbusters veroverden het grote podium en vergaten daarbij niet de harten te stelen van het in grote getale toegestroomde publiek. Daarmee werd gelijk het twijfelachtige record gezet van de meest verkochte fusten bier (meer nog dan het optreden van Rene Froger elders die dag in Houten). Kortom: het was zeker supergezellig!

Het jaar daarna zou alles nog eens een stukje moeilijker worden. Te beantwoorden aan alle hoogspannen verwachtingen van het publiek van vorig jaar, maar tegelijkertijd te maken krijgen met een veel minder gevuld geldpotje. Het festival dreigde op de dag zelf op een fiasco in de regen uit te lopen. De eerste band speelde nog op een glibberig podium met weinig publiek. Later klaarde het op en werd het zelfs wat warmer. Sustained kon die dag zelfs samen met de zon de mensen wat warmer krijgen. Volgens sommigen van de organisatie was dit de ultieme OKE PoP: ondanks een dreigend, nat einde werd er een leuke dag van gemaakt.

In 2001 verhuisde het OKE PoP-circus naar het Rond om samen met het Oranje Comité en het Multiculturele Festival. Het bleek een succes. Swingende multiculturele acts werden moeiteloos afgewisseld met de bands van OKE PoP. Ook de grote tent en het grote podium was even wennen, maar waren een fantastische uitdaging natuurlijk! Gelukkig hadden veel OKE PoP-faithfulls de moeite genomen om ook mee te verhuizen naar Het Rond en ze werden beloond met spetterende optredens.

In de jaren 2002-2005 vond OKE PoP eveneens plaats in een grote tent op het Rond en later op het oude terrein van de Spil. En elk jaar werd de organisatie weer een stukje professioneler met een goede bar, mooie aankleding, goede bands uit Houten en omstreken. Zelfs een aantal die op het punt van doorbreken stonden! Ook de samenwerking met het Oranje Comité verliep prima.

Na een aantal edities op het Rond begon het toch weer te kriebelen bij zowel de vrijwilligers van OKE als de vaste, trouwe bezoekers. Zij dachten met weemoed terug aan het jonge festival: lekker liggen in het gras in de zon, luisteren naar goede bands. Voor het tienjarig bestaan verhuisde OKE PoP dan ook weer naar de oude vertrouwde plek op het grasveld naast De Grund. En we hadden geluk: de vaste bezoekers, de bands en de zon verhuisden met ons mee. De tiende editie werd een groot succes, waarbij de vaste bezoekers, waaronder veel oud-OKE-leden, maar ook gezinnen met jonge kinderen genoten van de muziek en het relaxed eten, drinken en genieten in het gras. Er was zelfs een beachvolleybaltoernooi in een heuse zandbak van 12 kuub. Vanaf de elfde editie van OKE PoP werd deze succesformule verder uitgebouwd. Lekker liggen, op een kleedje in het gras met een drankje erbij. Kinderen op de springkussens.  

Sinds 2014 is het festival nog leuker geworden, want er kwamen nieuwe podia bij. Eerst kregen we de ‘We turn up the bass’ stage (later ‘Lounge stage’ genoemd) met lange tafels en banken waar groepen vrienden en families kunnen genieten van classic house. Dj’s die regelmatig terugkeren zijn Muziekoortje, DJ Remigius, John Goes, DJ Sqez en Stefan Koopmanschap. In 2016 en 2017 voegde zich daar de ‘Wake up’ stage bij met top-40-muziek gedraaid door dj/mc-duo Chick Flix, Seaux, Merco en anderen. In een mooie tent op een heuvel aan het uiteinde van het festivalpark werd daar op strakke beats een mooi feestje gebouwd.  

Vanaf 2017 hadden we vlakbij de main stage ook een ‘Ik wil in een band’-stage, ook wel het ‘Jonge honden podium’ of ‘Talent stage’. OKEPoP geeft al jarenlang een podium aan net beginnende bands uit Houten en omgeving. In de eerste jaren programmeerden we deze bands veelal vroeg in de dag en traden zij op voor vrienden, familie en andere bezoekers. Met de Talent stage kregen de bands de kans zich te presenteren in korte sessies tijdens de ombouw op de main stage. Een vuurdoop voor een groter publiek dus. De energie stroomde vaak van het podium en er was een breed palet aan muziekstijlen, van singer-songwriter tot snoeiharde metal.  

In de tussentijd was het op de main stage een komen en gaan van oude, Houtense geliefden (Sustained, de Rolling Bones, B-Where), nieuwe collectieven uit Houten (Muiden Posse), graag geziene gasten (Jack Plane, One after 909), Duitse bezoekers (Turolent) en vele mooie verrassingen. Ook het festivalterrein werd steeds vrolijker ingericht, met borden en spandoeken, maar nog belangrijker: springkussens! Fun voor de hele familie dus.  

Het had zo jaren door kunnen gaan maar daar stak het coronavirus een stokje voor. De vele vrijwilligers bleven tot het laatst door online vergaderen om alles in gereedheid te brengen en scenario’s te bedenken waaronder het festival toch door kon gaan. Misschien in kringen van 1,5 meter? Misschien een online-editie? Helaas moesten we de 2020-editie cancelen. En de 2021-editie trouwens ook.  

En toch bleef het enthousiasme bij de vrijwilligers bestaan en voor de organisatie van de 2022-editie van OKE PoP gingen we weer vol gas vooruit. De main stage was terug, de lounge stage was terug, de springkussens waren terug, de zon was op de afspraak, maar nog belangrijker: de bezoekers waren er ook in groten getale! Niet alleen de vrijwilligers hadden OKE PoP gemist, blijkbaar. Het was buitengewoon leuk om iedereen weer te zien, met een drankje op het gras, luisterend naar de muziek van bands en dj’s. Dat gaan we voortzetten. We zien jullie graag weer op de volgende afspraak: 27 april 2023!